





Great Ape Welfare Group

Chester Zoo, Tuesday 25th and Wednesday 26th February 2020

Agenda

DAY 1

09:00 - 09:30 Open for registration at the lecture theatre

09:30 Welcome address and an Introduction. Mike Jordan (Collections Director, Chester Zoo)

09:45 - 10:45 Session One - Introductions part I

09:45: Group dynamics of chimpanzees in the wild. *Dr Alex Piel (Liverpool John Moores University)*

10:15: Chimpanzee introductions. Hannah Barlow and Cara Buckley (Monkey World)

10:45 Break and refreshments (20 mins)

11:05 - 12:30 Session Two - Introductions part II

11:05 Social network analysis in chimpanzees. *Leah Williams (Conservation Scientist, Chester Zoo)*

11:35 Bonobo presentation. (*Twycross Zoo*)

12:05 Evaluation of gorilla introduction methods using EEP data. Lynsey Bugg (Bristol Zoo/ Great Ape TAG)

12:30 Lunch (30min) at Lecture theatre / into zoo

Session Three Tour in zoo 13:15 - 14:30

13:15 Chimpanzee facility talk (@ chimps)

14:00 Orang-utan facility talk (@ Realm of the Red Ape)

14:45 Break and refreshments (15 mins) - Posters

<u>15:00 – 17:00 Session Four – Workshop BIAZA accredited</u>

An introduction to studying Animal Behaviour: Great Apes. Chester Zoo science team (1 hr 45)

16:45 Closing remarks and instructions for evening meal







Agenda DAY 2

08:30 - 09:00 Open for registration at the lecture theatre

09:00 - 10:45 Session One - Long term management of bachelor groups gorillas

09:00 Gorilla bachelor groups – Common issues, managing introductions, mediating problems, successful group compositions. *Neil Bemment (Great Ape TAG)*

10:00 Breakout group discussions to look at scenarios and how male gorillas could be managed.

10:30 Break and refreshments (20 mins) - Posters

10:50 - 13:00 Session Two - Enclosure Design for Great Apes

10:50 Great ape facilities and philosophy of husbandry management at Chester zoo. *Chester Primate team.*

11:15 Using the Enclosure Design Tool to replicate wildtype mental and physical challenges in captivity. *Prof Susannah Thorpe (University of Birmingham)*

11:45 Orang-utan enclosure design. *Neil Bemment (Great Ape TAG)*

12:15 Great Ape Training - Setting the Scene for Success. *Jim Mackie (ZSL)*

12:45 Discussion

13:00 Lunch (1hr) at Lecture theatre / option for access into the zoo

<u>14:00 – 15:00 Session three - Visitor behaviour around Great apes</u>

14:00 The impact of human-animal interactions (*Dr Samantha Ward, Nottingham Trent University*)

14:30 Regurgitation and re-ingestion in apes (*Dr Sonya Hill, University of Chester*)

15:00 Break and refreshments (15 mins)

15:15 Raffle

15:30 Closing comments

16:00 Close